Rom

News: Participarea Asociației RENAM la celebrarea Zilei Europei 2018

Participarea Asociației RENAM la celebrarea Zilei Europei 2018

RENAM a participat la celebrarea Zilei Europei, ce a avut loc pe 12 mai 2018 în Chișinău. Cu această ocazie, tradiționalul Orășel European a fost organizat în Grădina Publică „Ştefan cel Mare” din centrul capitalei.

La inaugurarea oficială a Orășelului European a participat conducerea țării, reprezentanți ai Guvernului, Delegația UE în Republica Moldova precum şi ambasadori ai statelor europene.

RENAM a fost prezent în unul din corturile Orășelului European împreună cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. De-a lungul zilei, reprezentanții RENAM au oferit suport informaţional persoanelor interesate și au răspuns la întrebări legate de funcționarea Rețelei Naționale pentru Cercetare și Educație din Moldova – RENAM, servicii pentru dezvoltarea cercetării și educației, posibilități de acces Wi-Fi la Internet utilizând serviciul eduroam, avantajele infrastructurilor electronice pentru diferite domenii de cercetare și potențială colaborare.

Un interes deosebit a fost acordat proiectelor internaționale implimentate de RENAM în Moldova cu sprijinul UE.

Rețeaua academică pan-Europeană GEANT este un proiect de inovare de succes ce extinde limitele tehnologiei de rețea, având un impact real asupra aproape 50 de milioane de utilizatori. Rețeaua GEANT oferă conectivitatea de mare viteză necesară pentru partajarea, accesarea și procesarea volumelor masive de date. Aceste date sunt generate de (și sunt esenţiale pentru) diferite comunități de cercetare și educație din domenii precum fizica particulelor, bioinformatică, observarea Pământului, descoperirea de medicamente, artă și cultură.

Sprijinind legăturile dintre cercetătorii și studenții din țările Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova, Ucraina), proiectul EaPConnect îi ajută să colaboreze și să devină actori globali în lumea cercetării. EaPConnect asigură colaborarea internațională, Internet fiabil în bandă largă, accesul la portaluri de publicații științifice, procesarea datelor utilizând supercomputere la distanță, sistemele avansate de videoconferință și alte instrumente de comunicare, e-learning și oportunități de telemedicină.

Proiectul Vi-SEEM reuneşte infrastructurile electronice existente într-o platformă integrată printr-o mai bună utilizare a sinergiilor pentru furnizarea îmbunătăţită a serviciilor într-un mediu de cercetare virtuală unificat, oferit comunităților științifice (ştiințele vieții, climatologie și patrimoniul cultural) din zona SEEM (Europa de Sud-Est combinată cu Regiunea Mediteraneană Estică). Integrarea, partajarea și exploatarea resurselor din întreaga zona SEEM într-o platformă comună va asigura continuitatea și extinderea resurselor și serviciilor disponibile, care ulterior vor stimula excelența în domeniul educației și cercetării pentru întreaga regiune.