DRAFT AGENDA

International Conference 'RENAM E-Infrastructure - Supporting Excellence in National Research and Education'

R	Oc	toh	e۲	20	124
O	$\mathcal{O}_{\mathcal{C}}$	เบน		/\	<i>) /</i> 4

Moldova State	University,	Chişinău,	Republic of	of Moldova

8:30-9:00	30 min	Registration
0.00-3.00	30 111111	rtegistiane

м	റ	R	N	п	V	G	S	F٥	S	S	l	റ	N	

Specion	OI:	
Specion	(naire	

Ion Tiginyanu, President of the Academy of Sciences of Moldova, Co-President of RENAM;

Igor Sharov, Rector of the Moldova State University

20 min 9:00-9:20 Official Opening

Welcome address from the Ministry of Education and Research

Welcome address from the Delegation of the EU to the Republic Moldova

Welcome address from the Moldova State University

25 years of RENAM e-infrastructure development for support of research and education in Moldova 9:20-9:35 15 min Presenter: Ion Tiginyanu, President of the Academy of Sciences of Moldova, Co-President of RENAM

The origins: RENAM foundation and network development 9:35-9:45 10 min

Presenter: Erich Peplow, NATO consultant

RENAM – essential digital infrastructure for Moldovan R&E in the international landscape 9:45-10:00 15 min

Presenter: Erik Huizer, Chief Executive Officer of GÉANT

EU priorities in the field of digital connectivity and innovation in the EaP region 10:00-10:10 10 min

Presenter: Thibault Charlet, Programme Manager, DG NEAR

EU4Digital: EaPConnect - bringing together research and education communities 10:10-10:20 10 min

Presenter: Irina Matthews, EaPConnect Project Manager

10:20-10:40 20 min

15 min

15 min

45 min

GÉANT network backbone development 10:40-10:50 10 min

Presenter: Sebastiano Buscaglione. Senior Network Architect at GÉANT

NRENs belong to their users: how it works in the GÉANT community 10:50-11:00 10 min

Presenter: Claudio Allocchio, Chair of the GÉANT Community Committee, GÉANT Board member

EaPConnect regional network: challenges in research and education support during the war

Presenter: Yevhenii Preobrazhenskyi, Executive Director of URAN Association (Ukraine)

Romanian NREN - support for Romanian research facilities 11:15-11:30 15 min

Presenter: Octavian Rusu, Scientific Director of ARNIEC/RoEduNet Agency (Romania)

The role of NRENs in solving research challenges

Presenter: Raimundas Tuminauskas, Head of Network and Service Infrastructure Department at PSNC (Poland)

Networking Lunch

AFTERNOON SESSION

Session Chairs:

11:00-11:15

11:30-11:45

11:45-12:30

12:45-13:00

13:00-13:20

13:55-14:10

14:10-14:25

Peter Bogatencov, Chairman of the RENAM Management Board;

Grigore Secrieru, Secretary of the RENAM Management Board

12:30-12:45 15 min	GEANT services: eduVPN
--------------------	------------------------

Presenter: Tangui Coulouarn, Head of Development and International Engagement at DeiC (Denmark)

The benefits of using the OCRE (Open Clouds for Research Environments) framework Presenter: Olaf Verschoor, Procurement Manager at GÉANT

Transforming education through AI: services and assets

Presenter: Antonio Carrozzo, AWS Education & Research sales Lead

Open Science and EOSC: opportunities and challenges

13:20-13:35 15 min Presenter: Aurelia Hanganu, General Director of National Agency for Research and Development

13:35-13:55 20 min Coffee Break

15 min

15 min

15 min

20 min

Moldova State University: digital infrastructure development for scientific and educational networks

Presenter: Sergiu Corlat, Vice-Rector for digitalization, Moldova State University Advanced technologies to support public health systems. National Colposcopy Network

Presenter: Diana Valuta, Head of Cervical Screening Coordination Unit at Research Institute for Mother and

Child Health Care

Fostering sustainable smart community development in Moldova: IT4BA and RENAM partnership 14:25-14:40 15 min

Presenter: Sergiu Tutunaru, Director of IT4BA Incubator at Academy of Economic Studies of Moldova

14:40-15:00 20 min Q&A Session. Conference Closing