Rom

News: A 25-a aniversare a RENAM: moment crucial în dezvoltarea infrastructurii digitale și colaborării

A 25-a aniversare a RENAM: moment crucial în dezvoltarea infrastructurii digitale și colaborării

La 8 octombrie 2024, în incinta Universității de Stat din Moldova (USM) a avut loc Conferința Internațională „E-Infrastructura RENAM – suport al excelenței cercetării și educației naționale”, consacrată aniversării a 25 ani de activitate a RENAM. Sala „Regina Maria” a găzduit desfășurarea lucrărilor conferinței unde lumină naturală a soarelui pătrunde prin ferestrele sale mari și a creat o atmosferă primitoare pentru circa 100 de participanți din 31 organizații din 14 țări. Conferința a fost onorată cu prezența reprezentanților UE, GÉANT și Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova (MEC). La eveniment au participat reprezentanții instituțiilor conectate la RENAM, Rețelelor Naționale pentru Cercetare și Educație (National Research and Education Networks – NRENs) din țările Parteneriatului Estic și ale UE, precum și din cadrul proiectului „EU4Digital: Connecting Research and Education Communities (EaPConnect)”.

Evenimentul a fost deschis cu un mesaj de salut din partea MEC, prezentat de dr. Igor Chiosa, Șef al Direcției politici în domeniul cercetării și inovării, care a menționat: „RENAM este un partener de încredere pentru avansarea cercetării și educației în Moldova. Avem nevoie de parteneri de încredere pentru dezvoltarea ulterioară a sectoarelor de care suntem responsabili. Considerăm că împreună vom reuși să ne atingem scopuri performante, inclusiv și integrarea în UE.”

Rectorul USM, dr. Igor Șarov, a salutat participanții la conferință: „Suntem într-o perioadă a sărbătorilor în luna octombrie, cu o multitudine de evenimente semnificative organizate la USM – cea mai mare instituție de învățământ superior din Republica Moldova. În ciuda provocărilor cu care ne confruntăm, accentul nostru pe digitalizare rămâne puternic. Istoria RENAM este o dovadă a rezilienței țării noastre și a capacității de a se adapta la provocări, apropiind în același timp oamenii din domeniul cercetării și educației. Suntem mândri să găzduim acest eveniment și să sărbătorim o colaborare foarte pragmatică și munca în echipă foarte bună. Într-o perioadă complicată de reorganizare a instituțiilor absorbite de USM, RENAM rămâne un partener-cheie și așteptăm să ne încadrăm în noi proiecte împreună și să discutăm strategii și viziuni pentru viitor. De asemenea, nu ne putem imagina viitorul Moldovei fără partenerii noștri de dezvoltare.”

Președintele Academiei de Științe a Moldovei, acad., prof. Ion Tighineanu, a relatat despre reperele istorice ale RENAM, dezvoltarea backbone-ului optic național al rețelei RENAM și a conectivității la GÉANT: „Capacitatea conexiunilor externe RENAM a crescut de 20 de ori, de la 10 Gbps la 2×100 Gbps. Crearea, dezvoltarea și activitățile RENAM contribuie la integrarea Republicii Moldova în Spațiul European de Cercetare.”

Erik Huizer, CEO al GÉANT, a accentuat principiile care unesc comunitatea de cercetare și educație, precum și beneficiile de a fi parte a acestei rețele umane și digitale: „RENAM este esențial pentru Moldova, deoarece permite studenților și cercetătorilor moldoveni să se conecteze la nivel global, oferind acces la cea mai mare rețea de cercetare și educație din Europa, construită pe principii de încredere, angajament pentru inovație și sprijin pentru educație și știință dincolo de frontiere.”

Thibault Charlet, managerul de program pentru transformarea digitală, DG NEAR (Directorate-General for Neighbourhood and Enlargement Negotiations – Direcția Generală Vecinătate și Negocieri privind Extindere) al Comisiei Europene, subliniind importanța conectivității digitale, a subliniat că, în regiunea Parteneriatului Estic în prezent sunt conectate 265 de instituții conectate vizând beneficiul a 750 000 de utilizatori. Reflectând asupra realizărilor semnificative ale proiectului EaPConnect din ultimul deceniu, dumnealui a precizat cum serviciile GÉANT, precum eduroam și eduGAIN, au fost importante în stimularea inovării digitale în regiune. Thibault Charlet a menționat rolul central al EaPConnect în strategia UE, menționând că transformarea digitală este esențială pentru creșterea regională: „Obiectivul UE este de a se asigura că fiecare persoană din regiune poate participa la economia și societatea digitală. Aceasta include asigurarea conectivității accesibile de mare viteză. Mai mult, pentru a reduce decalajele digitale, eforturile noastre se concentrează pe alinierea la standardele UE în domeniul telecomunicațiilor (de exemplu, reducerea tarifelor de roaming), inovării digitale și securității cibernetice, deoarece considerăm că acestea reprezintă pași cruciali în direcția atingerii acestui obiectiv.”

Irina Matthews, managerul de proiect EaPConnect din cadrul GÉANT, a remarcat: „În ultimii 25 de ani RENAM a devenit un facilitator esențial și un susținător al cercetării și educației în Moldova, consolidând parteneriate la nivel național și internațional. Proiectul EaPConnect a contribuit în mod direct la creșterea conectivității regionale (România-Moldova-Ucraina-Polonia) prin tehnologia avansată „spectrum” cu sporirea fără precedent a capacității rețelei. Aceasta asigură că RENAM va continua să joace un rol central în creșterea și dezvoltarea sectorului de cercetare și educație în Moldova acum și în viitor.” Mesajele sincere de felicitare pentru RENAM din partea partenerilor proiectului EaPConnect – GRENA (Georgia), AzScienceNet (Azerbaidjan) și ASNET-AM (Armenia) – sunt o dovadă a coeziunii puternice pe care acest proiect de zece ani a promovat-o la nivelurile profesional, tehnic și uman.

Sebastiano Buscaglione, arhitect principal de rețea la GÉANT, care a participat online, a prezentat actualizarea rețelei GÉANT în cadrul proiectului GN4-3N și lucrările care au loc pentru aducerea rețelei din Moldova și Ucraina la soluțiile tehnologice și principiile de proiectare în conformitate cu restul backbone-ului rețelei GÉANT. De asemenea, dumnealui a evidențiat beneficiile dincolo de cercetare și educație, fiind dat faptul că GÉANT influențează piața să creeze noi soluții de conectivitate pentru Moldova, sporind competitivitatea și reziliența pieței.

Claudio Allocchio de la GARR, NREN-ul italian, și Președintele Comitetului Comunității GÉANT, a discutat despre sustenabilitatea NREN-urilor, indiferent de forma juridică de organizare, abordare națională sau modelele de finanțare. Dumnealui a accentuat faptul că NREN-urile pot atinge sustenabilitatea prin implicarea activă cu comunitățile lor. Prin tratarea tuturor organizațiilor, inclusiv guvernele, ca parteneri și prioritizând activitățile în funcție de necesitățile utilizatorilor, NREN-urile pot servi eficient comunitățile sale și deveni „furnizori de soluții”.

Yevhenii Preobrazhenskyi, Director al URAN, NREN-ul ucrainean, care a participat online, a explicat cum, în pofida atacurilor continue asupra infrastructurii de telecomunicații și de energie, misiunea URAN de a menține conectivitatea nu se oprește niciodată. Fiind unicul membru motorizat al echipei URAN, Yevhenii este de unul singur care gestionează funcționarea rețelei, livrând combustibil generatoarelor electrice în timpul întreruperilor: „Provocările sunt nenumărate și copleșitoare, dar reziliența prin munca în echipă și sprijinul internațional poate asigura un viitor solid pentru cercetare și educație în Ucraina.”

Director Științific al Agenției ARNIEC/RoEduNet din România, dr. Octavian Rusu, a prezentat principalele etape ale evoluției NREN-ului român, dezvoltarea rețelei optice naționale, o imagine de ansamblu a utilizatorilor și a traficului, cele mai populare servicii oferite comunității de cercetare și educație, precum și implementarea proiectului RoNaQCI (Romanian National Quantum Communication Infrastructure). De asemenea, el a reliefat relațiile puternice și de lungă durată între RoEduNet și RENAM.

Raimundas Tuminauskas, Șeful Departamentului Infrastructură de Rețea și Servicii al PSNC, NREN-ul polonez, a vorbit despre proiectul PIONIER-LAB (infrastructură pentru cercetare stabilită la nivel național) și despre proiectul PIONIER-Q (infrastructura poloneză de comunicații cuantice). Dumnealui a subliniat importanța comunității și rolul central care revine NREN-urilor în furnizarea de soluții de calitate pentru cercetare și educație. De asemenea, dumnealui a evidențiat necesitatea colaborării naționale și internaționale pentru a aborda provocările societale și necesitățile viitoare, împărtășind convingerea că știința depășește granițele.

Tangui Coulouarn, Șef de Dezvoltare și Interacțiune Internațională la DeiC, NREN-ul danez, a prezentat serviciul eduVPN – software liber și cu sursă deschisă, conceput și menținut pentru comunitatea de cercetare și educație, care oferă o conexiune securizată la internetul public sau o conexiune de acces instituțional la o rețea privată. Bazat pe ideea de a face utilizarea unei soluții VPN foarte accesibilă și bine integrată în sistemele utilizate în sectorul de cercetare și educație (în special, sistemele de management de identitate), eduVPN are profiluri detaliate și se scalează bine.

Olaf Verschoor, manager de achiziții la GÉANT, a relatat despre cadrul OCRE (Open Clouds for Research Environments – Cloud Deschis pentru Medii de Cercetare), începând cu colaborarea NREN-urilor pentru a procura servicii Cloud comerciale, proiectul OCRE din 2019 și lansarea licitațiilor OCRE pentru perioadele 2020-2024 și 2024-2029. De asemenea, dumnealui a reliefat principalele beneficii ale acordului cadru pentru comunitatea de cercetare și educație, procedura de atribuire pentru Moldova și calendarul acesteia.

Antonio Carrozzo de la AWS a oferit informații privind modul în care Cloud-ul transformă cercetarea și educația, oportunitățile disponibile și cum AWS colaborează cu NREN-uri din alte părți ale lumii. Dumnealui a menționat serviciile AWS pentru instituțiile academice, de la analitică la infrastructură securizată. Exemple din lumea reală au arătat cum universitățile din întreaga lume utilizează AWS și OCRE pentru inovare în experiență de cercetare și academică. A fost punctat rolul acordului cadru OCRE în adoptarea Cloud-ului pentru cercetarea și educația europeană.

Sergiu Corlat, prorector pentru digitalizare al USM, a prezentat transformarea rețelei universitare și conectarea a două campusuri prin fibră optică, care a devenit baza pentru rețeaua de nouă generație și acoperirea campusului cu eduroam. Adițional, noul centru de date universitar, deschis în mai 2024, este suficient de puternic pentru a satisface toate necesitățile de învățare și comunicare ale studenților, profesorilor și cercetătorilor.

Director general al Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare, dr. habilitat Aurelia Hanganu, s-a referit asupra oportunităților și provocărilor Științei Deschise în Moldova. Dumneaei a accentuat necesitatea de a integra inițiativele și abordările existente ale instituțiilor în reguli mai generale pentru toți partenerii din cercetare și educație, în conformitate cu principiile Științei Deschise. Este important de a extinde oportunitățile pentru cercetători și profesori, pe lângă Accesul Deschis, iar EOSC (European Open Science Cloud – Cloud European pentru Știința Deschisă) poate fi util în acest sens, stimulând colaborarea și partajarea rezultatelor cercetării.

Evenimentul s-a încheiat într-o notă înaltă, cu o prezentare stimulatoare cum tehnologiile avansate sprijină sistemul de sănătate publică. În special, dr. Diana Valuța, Șefa Unității de Coordonare a Implementării Screeningului de Col Uterin din cadrul IMSP Institutul Mamei și Copilului, în discursul său pasionat, a prezentat exemplul impresionant al Rețelei Naționale de Colposcopie din Republica Moldova. Această rețea, lansată pentru a îmbunătăți screeningul și prevenirea cancerului de col uterin, deja asigură femeilor din Moldova un acces mai bun la serviciile de colposcopie. Implicarea RENAM constă în oferirea sprijinului tehnologic pentru videoconferințe printr-o soluție complexă cu utilizarea tehnologiei WebRTC, și face posibilă creșterea accesului la serviciile de sănătate fără întârzieri nejustificate.

Prezentări: https://wiki.geant.org/display/eap/RENAM+25th+Anniversary+Conference