Interviu cu dr. Diana Valuța, Șefa Unității de Coordonare a Implementării Screeningului de Col Uterin, medic obstetrician ginecolog, oncolog, IMSP Institutul Mamei și Copilului
Dr. Diana Valuța a fost una dintre vorbitorii invitați la Conferința Internațională „E-Infrastructura RENAM – suport al excelenței cercetării și educației naționale”, organizată cu suportul proiectului „EU4Digital: Connecting Research and Education Communities (EaPConnect)”. Evenimentul s-a desfășurat la 8 octombrie 2024 la Universitatea de Stat din Moldova și a reunit participanți din 14 țări.
Dr. Valuța, de ce cancerul de col uterin este important, și oare poate fi eliminat?
Cancerul continuă să fie una din cele mai importante probleme de sănătate publică contemporană. În fiecare an din cauza cancerului, pe glob, decedează cel puțin 10 milioane de oameni și alte 20 milioane de oameni sunt identificați cu o maladie nouă. În cifre aceasta înseamnă că fiecare al 5-lea om pe parcursul vieții o să se îmbolnăvească de cancer, iar fiecare al 11-lea bărbat și fiecare a 8-a femeie o să decedeze din cauza acestei maladii. În prezent, 50 de milioane de oameni trăiesc cu acest diagnostic, considerându-se supraviețuitori mai mult de 5 ani de zile.
În structura maladiilor oncologice la femei, pe primul plan rămâne cancerul mamar, urmat de cancerul colorectal, cancerul pulmonar, cancerul de col uterin și cancerul tiroidian. Însă numai cancerul de col uterin este posibil complet de eradicat din viață femeii secolului XXI. Și asta nu este o afirmație populistă, ci un adevăr bazat pe cercetări și cunoștințe, pentru că doar cancerul de col uterin are o perioadă pre-morbidă (pre-canceroasă) îndelungată, de obicei 7, 10 sau 12 ani cu o posibilitate de a fi diagnosticat și tratat la timp. Această fereastră de timp face posibilă acțiunea de prevenire. Este o fereastră de aur, pe care noi în medicina contemporană trebuie s-o știm și s-o utilizăm corect în favoarea eliminării acestei maladii. Doar două intervenții sunt necesare: vaccinarea împotriva Virusului Papiloma Uman și screening-ul de col uterin a femeilor de vârstă 25+ de ani.
Care sunt problemele specifice pentru Republica Moldova în acest domeniu?
În medicina contemporană, noi am realizat că sunt elaborate numeroase soluții, care pot să ne ajute să asigurăm un act medical calitativ, pornind cu evidența și analiza de date. Deoarece în medicină fără date nu există performanță, și atunci când noi nu avem performanță, actul medical riscă să aducă mai multe provocări și probleme decât beneficii. Tehnologiile informaționale în medicina modernă sunt mai mult legate cu accesul la date și analiza lor, creșterea performanțelor, învățarea, cercetarea și nu în ultimul rând soluționarea problemelor resurselor umane. În Republica Moldova criza resurselor umane, din păcate, nu se ameliorează. Și aceasta se referă nu doar la numărul de oameni care pot lucra în medicină, ci și la nivelul de calificare, eficiența, precum și echivalarea cunoștințelor și abilităților la cerințele contemporane.
Nu avem cadre medicale suficiente. Totodată, aceste cadre medicale, deseori, necesită de avansarea nivelului de calificare, dar noi nu avem posibilitate să-i invităm la noi, la Institutul Mamei și Copilului. Și chiar dacă noi reușim să-i învățăm – ei se întorc înapoi la fața locului și încep a practica, și în momentul aplicării unei intervenții medicale se simt nesiguri pe ceea ce fac și au nevoie de suport.
După aprobarea în 2014 în Republica Moldova a unui program organizat de screening de col uterin, care au fost principalele realizări?
Două realizări importante ale programului nostru sunt: registrul de screening și colposcopia prin telemedicină.
Avem un instrument foarte bun care am reușit să-l dezvoltăm din 2021 și să-l implementăm cu succes – Registru de Screening Cervical. Acest registru este un modul pe platforma Sistemul Informațional Automatizat „Asistența Medicală Primară”, care include toate elementele necesare pentru a asigura un mecanism de invitație a femeilor la test de screening și crearea listelor femeilor eligibile de către medici de familie pentru o evidență a datelor la nivel național. Acest registru joacă un rol crucial în îmbunătățirea accesibilității și sporirea eficienței programului de screening cervical în întreaga țară.
Datele personale sunt importate din Registrul de Stat a Populației ca prima sursă de informație. Femeile sunt identificate pe baza numărului de identitate a persoanei ca să putem obține toate celelalte date. Furnizorii de servicii medicale au acces la registrul de screening numai cu autentificare securizată. Consimțământul informat al femeilor de a participa la screening este completat în mod obligatoriu. Registrul de screening a fost dezvoltat pe baza a 8 formulare standardizate. Dezvoltarea acestui registru ne-a permis să facem o claritate în fluxurile informaționale și fluxurile de pacienți pe programul nostru de screening de col uterin – și să ne simțim că ne apropiem de un program bine organizat, centralizat pe toată aria de activitate, asigurând o mai bună coordonare și eficiență în furnizarea serviciilor de screening.
Aceasta ne-a permis să începem să ne gândim la următoarea etapă mult visată: etapă de digitalizare a proceselor și a serviciilor în cadrul programului de screening de col uterin. Am început s-o planificăm din anul 2016. Astăzi avem un caz de succes de digitalizare a unei ramuri importante de screening de col uterin – a serviciul de colposcopie – care oferă posibilitatea tuturor femeilor depistate cu anumite atipii să fie diagnosticate și tratate cu succes.
Rețeaua Națională de Colposcopie din Republica Moldova a fost lansată în noiembrie 2023. Cum arată activitatea ei acum (în 2025) și care este impactul?
Am înființat 12 cabinete de colposcopie în țară la spitalele din raioanele Soroca, Comrat, Cahul, Căușeni, Ungheni, Orhei, Drochia, Ceadîr-Lunga, instituția republicană Spitalul Clinic Bălți și spitalele din Chișinău (Institutul Mamei și Copilului, Institutul Oncologic, Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”) conectate cu Centrul național de referință în colposcopie din Chișinău. Logica și ideea creării infrastructurii Rețelei Naționale de Colposcopie din Republica Moldova a fost ca serviciile de colposcopie să fie cât mai aproape de beneficiarele noastre, totodată satisfăcând toate cerințele de asigurare a calității.
Toate unitățile de colposcopie din Moldova sunt dotate cu același echipament video colposcopic și electrochirurgical conectat prin aplicație digitală între ele și cu centrul de referință. Femeile nu mai trebuie să călătorească în capitală, deoarece specialiștii din regiune oferă servicii de colposcopie cu biopsie sub supravegherea telemedicinei. Această acțiune ne-a permis să îmbunătățim ratele de trimitere la colposcopie a femeilor din zonele rurale ale țării.
În ultimii 3 ani am reușit următoarele: am dublat acoperirea cu teste citologice primare; am dublat prezența la serviciile de colposcopie până la 72% (datorită telemedicinei); am triplat acoperirea cu diagnostic și tratament al leziunilor precanceroase până la 78%. Continuăm să avem o abordare dublă la soluționarea problemei: vaccinare și screening. Acoperirea cu vaccinare este de până la 57%, vaccinăm atât fetele, cât și băieții, ca parte a protocolului național de imunizare.
Cum puteți aprecia calitatea sprijinului tehnologic – sistemul de videoconferințe în baza platformei BigBlueButton, oferit de RENAM?
Am apelat la RENAM ca să asigurăm rețeaua noastră cu suportul video ghidat de la nivelul Institutului Mamei și Copilului către fiecare cabinet de colposcopie deschis în teritoriul Republicii Moldova. Acum avem acces la distanță asupra cazurilor medicale: putem încuraja medicul la 100-200 de km de la noi să facă un act medical calitativ și, cu suportul nostru de la Chișinău, să presteze inclusiv și chirurgia mini-invazivă în caz de necesitate, economisind pacientei respective timpul și banii. Ceea ce ne mândrește este că femeile pot face biopsia în regiunea lor: acum noi putem vedea cum se face biopsia. În plus, este foarte important pentru noi să încurajăm poziția proactivă a specialiștilor din regiunile îndepărtate, permițându-le să joace un rol mai activ în îngrijirea pacienților.
Sistemul de videoconferințe în baza platformei BigBlueButton, fiind utilizat de noi în mod practic zilnic deja mai mult de un an, asigură aceste sesiuni video ghidate telemedicale și putem spune, din experiența noastră, că este foarte sigur, foarte sustenabil, și are o capacitate mare de stocare a datelor. Suntem mulțumiți de calitatea, rezoluția și viteza secvențelor video transmise, făcând posibil de monitorizat bine procesul de examinare și de asigurat suportul prin recomandări la necesitate.
Nu în ultimul rând, este extrem de important că am obținut standardizarea proceselor, am creat o arhivă imensă de materiale de foto și video, am modernizat procesul curativ și educațional. Asta pe noi ne încurajează să creștem și să continuăm mai departe!
Care sunt obiectivele viitoare dorite?
Următoarea etapă la care noi vrem să trecem – să continuăm digitalizarea și a altor servicii din screening de col uterin, cum ar fi serviciile de laborator, serviciile citologice și serviciile histopathologice. Aici se deschide o cale spre arhiva video și foto care ne va permite să creăm un instrument de inteligență artificială pe domeniul acesta pentru a îmbunătăți elaborarea rezultatului histopathologic. Ne gândim și la elaborarea mecanismelor de asigurare a calității în educație și cercetare ca să depășim problemă de rezistență a resurselor umane prin crearea unui hub de școlarizare a personalului medical în mecanisme digitale.
Tot ce se întâmplă în tehnologiile avansate în jurul proceselor medicale nouă ne pare că vine de parcă făcut de cineva cu bagheta cea magică. Dar eu sunt ferm încrezută că bagheta magică înseamnă multă muncă, multe procese, o mare responsabilitate – și asta este foarte important pentru toți.