RENAM a participat la celebrarea Zilei Europei, ce a avut loc pe 11 mai 2019 în Chişinău. Cu această ocazie, tradiţionalul Orăşel European a fost organizat în Grădina Publică „Ştefan cel Mare” din centrul capitalei.
La inaugurarea oficială a Orăşelului European a participat conducerea ţării, reprezentanţi ai Guvernului, Delegaţia UE în Republica Moldova precum şi ambasadori ai statelor europene.
RENAM a fost prezent în unul din corturile Orăşelului European împreună cu Academia de Ştiinţe a Moldovei. De-a lungul zilei, reprezentanţii RENAM au oferit suport informaţional persoanelor interesate şi au răspuns la întrebări legate de funcţionarea Reţelei Naţionale pentru Cercetare şi Educaţie din Moldova – RENAM, servicii pentru dezvoltarea cercetării şi educaţiei, posibilităţi de acces Wi-Fi la Internet utilizând serviciul eduroam, tehnologia eduGAIN şi sistemul LoLa de streaming audiovizual, avantajele infrastructurilor electronice pentru diferite domenii de cercetare şi potenţială colaborare.
Un interes deosebit a fost acordat proiectelor internaţionale implimentate de RENAM în Moldova cu sprijinul UE.
Reţeaua academică pan-Europeană GEANT este un proiect de inovare de succes ce extinde limitele tehnologiei de reţea, având un impact real asupra aproape 50 de milioane de utilizatori. Reţeaua GEANT oferă conectivitatea de mare viteză necesară pentru partajarea, accesarea şi procesarea volumelor masive de date. Aceste date sunt generate de (şi sunt esenţiale pentru) diferite comunităţi de cercetare şi educaţie din domenii precum fizica particulelor, bioinformatică, observarea Pământului, descoperirea de medicamente, artă şi cultură.
Sprijinind legăturile dintre cercetătorii şi studenții din ţările Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova, Ucraina), proiectul EaPConnect îi ajută să colaboreze şi să devină actori globali în lumea cercetării. EaPConnect asigură colaborarea internaţională, Internet fiabil în bandă largă, accesul la portaluri de publicații ştiinţifice, procesarea datelor utilizând supercomputere la distanţă, sistemele avansate de videoconferinţă şi alte instrumente de comunicare, e-learning şi oportunităţi de telemedicină.