Provocările Științei Deschise în Republica Moldova, consolidarea eforturilor și colaborarea pentru realizarea obiectivelor Științei Deschise, inițiative ale Științei Deschise în țările Europei de Sud Est, utilizarea Instrumentului Bibliometric Național pentru evaluarea și monitorizarea revistelor și conferințelor științifice, finanțarea sferei cercetare-dezvoltare în Republica Moldova – aceste subiecte au fost discutate în cadrul mesei rotunde „Probleme ale Științei Deschise în Republica Moldova”.
La acest eveniment au participat cercetători, manageri, redactori de reviste științifice, bibliotecari din 45 de instituții și organizații din sfera cercetare-dezvoltare. Masa rotundă s-a desfășurat la 12 decembrie 2019 și a fost organizată de Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale în parteneriat cu Academia de Studii Economice din Moldova, Asociația RENAM și Consorțiul REM.
Știința, într-un sens mai larg, reprezintă un proces care poate fi înțeles ca colectarea și analiza datelor, publicarea rezultatelor cercetărilor și utilizarea cunoștințelor obținute. Știința Deschisă este mișcarea direcționată să facă cercetarea științifică (inclusiv publicațiile, datele, eșantioanele fizice și software) o cunoaștere transparentă și accesibilă, împărtășită la toate nivelurile societății și orientată spre rezolvarea problemelor noastre cele mai persistente.
În cadrul discuțiilor, Dr. Petru Bogatencov a prezentat raportul întitulat “NI4OS: European Open Science Cloud Initiative – Support of Open Science in the South Eastern Europe”, dedicat proiectului NI4OS-Europe, activităților specifice planificate pentru Republica Moldova în cadrul proiectului, și perspectivelor formării Inițiativei Naționale de Știință Deschisă.
Participanții la masa rotundă au menționat necesitatea elaborării unor documente de politici naționale privind Știința Deschisă, datele deschise, planul managementului datelor de cercetare, e-infrastructura de cercetare și alte aspecte importante. Concomitent a fost remarcată necesitatea implicării plenare a ministerelor de resort, în primul rând a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, în aprobarea politicilor naționale care ar susține realizarea obiectivelor Științei Deschise privind eliminarea barierelor în implementarea Științei Deschise, implementarea publicării în Acces Deschis, consolidarea competenței și încrederii în practica Datelor Deschise, asigurarea integrităţii cercetării, dezvoltarea e-Infrastructurilor Deschise, implementarea științei participative.
Pentru detalii accesați: https://idsi.md/problemele-privind-stiinta-deschisa-in-rm-discutate-de-comunitatea-academica