Rom

News: Campania #WomenInSTEM – Elena Hajdeu-Chicaroș, cercetător științific superior, Institutul de Fizică Aplicată, Moldova

Campania #WomenInSTEM – Elena Hajdeu-Chicaroș, cercetător științific superior, Institutul de Fizică Aplicată, Moldova

În cadrul campaniei 2023 GÉANT Women in STEM (Femei în STEM) am intervievat-o pe fiziciana dr. Elena Hajdeu-Chicaroș din Moldova, care în noiembrie 2022 a primit Diploma de Recunoștință și Apreciere din partea Guvernului Republicii Moldova pentru activitatea sa în domeniul cercetării și inovării.

Cum ați ales acest domeniu?

Circumstanțele și oamenii care i-am avut alături în diferite perioade ale vieții m-au făcut să îndrăgesc domeniul de cercetare, inginerie și mai recent sfera IT și să progresez în aceste direcții. Înclinația mea către științele exacte din anii de școală și faptul că le însușeam ușor se datorează bunicii mele, care a fost profesoară de fizică și matematică peste 35 de ani. Ea mereu ne arăta mie, surorii și fratelui diferite experimente din fizică, ne explica diferite fenomene care se întâmplau în jur și cauza din care acestea au loc. Am crescut printre manualele de fizică care ea le aducea acasă și care le citeam ca pe povești. În rezultat, nu doar eu, dar și fratele și sora mea profesează cu succes în domenii tehnice.

Astfel, când a trebuit să aleg o profesie – am aplicat la Facultatea de Fizică și Inginerie a Universității de Stat din Moldova (USM), specialitatea Fizica și Tehnologia Semiconductorilor. Acolo am avut parte de profesori dedicați și entuziasmați de ceea ce fac. Ei m-au ajutat să cresc și m-au încurajat mereu să fiu implicată în acest domeniu. Tot ei m-au recomandat apoi profesorului Ernest Arușanov, în echipa de cercetare a căruia și am început a lucra în cadrul Institutului de Fizică Aplicată, în studiul materialelor noi pentru fotovoltaică și fotonică. Astfel, sub ghidarea colegilor am susținut inițial teza de master și apoi, în anul 2018, teza de doctor. În continuare activez în cadrul aceleiași echipe în calitate de cercetător științific superior. Coordonez diferite proiecte de cercetare și continuăm împreună să contribuim la progresul științific. Pe lângă activitatea de cercetare, care e pe cât de interesantă pe atât e și de provocatoare, am însușit și programare – astfel că activez și în domeniul IT la moment, în cadrul companiei Endava. Încerc să le combin cât mai eficient. De asemenea, predau și cursuri de fizică masteranzilor de la aceeași facultate a USM pe care am absolvit-o și eu 9 ani în urmă, căci informația este utilă atunci când este diseminată, nu când o ținem doar pentru noi.

Cum arată munca dvs. de fiecare zi?

Cercetarea este muncă de echipă, în primul rând. Asta și este interesant. Echipele sunt formate nu doar din colegii locali, dar și colegi de la alte centre de cercetare din Moldova dar și de peste hotare cu care colaborăm. Asta ne oferă posibilitatea de a cunoaște oameni noi, de a face schimb de experiență, de tehnici și tehnologii, de a călători… Echipamentele de studiu sunt, astfel, mai accesibile prin colaborare, iar rezultatele mai frumoase.

Activitatea științifică implică acțiuni de diferită natură. Într-o anumită perioadă facem experimente, diversificăm condițiile acestora, facem optimizări, repetăm. Apoi urmează analiza rezultatelor, brainstorming-uri pentru interpretarea lor, studiul literaturii, bazelor de date, setarea unui model care descrie comportamentul observat, lucrul asupra publicării rezultatelor, participarea la conferințe științifice, managementul proiectelor în care suntem implicați – deci lucrul este foarte dinamic și nu te lasă sa te plictisești. Asta ne învață să fim adaptabili, să colaborăm și să comunicăm eficient pentru rezolvarea unor probleme complexe. Eu și acum am convingerea că odată ce ai însușit fizica – poți însuși orice altceva, mai greu este invers. Eu sunt mulțumită de alegerea acestei profesii. Pe lângă prestigiu – te obligă să progresezi mereu, să fii în pas cu tehnologiile și informațiile care au o evoluție foarte rapidă acum.

Cu care realizări vă mândriți?

Toate reușitele mele pe plan profesional le datorez echipei mele de la Institutul de Fizică Aplicată. Împreună cu ei am realizat cu succes, în ultimii ani, mai multe studii avansate ale materialelor noi pentru fotovoltaică, dar și pentru alte aplicații tehnologice. Astfel, am reușit, de exemplu, să clarificăm un șir de aspecte ale unei serii întregi de materiale de tip kesterit, care sunt promițătoare pentru utilizarea în celule solare de nouă generație. Acestea din urmă presupun celule solare cu proprietăți îmbunătățite: mai eficiente, flexibile, care conțin materiale ieftine și cu grad scăzut de toxicitate și, respectiv, au costuri de producție mai mici. Astea sunt spuse în contextul că dispozitivele fotovoltaice de prima generație sau a doua, fie au ajuns la potențialul maxim din punct de vedere al randamentului (de exemplu, cele pe bază de siliciu), fie s-au dovedit a fi nepotrivite în anumite condiții și nu mai satisfac nevoile tot mai complexe ale societății moderne. Această tematică este foarte interesantă, mai ales că fotovoltaica a revenit iarăși în centrul atenției în contextul crizelor energetice și ecologice actuale. Astfel, studiile fundamentale pe care le fac pentru diferite materiale care au potențial de utilizare în structuri fotovoltaice, sunt foarte importante pentru a înțelege proprietățile care influențează procesul de conversie a energiei solare în energie electrică și cum putem dirija aceste proprietăți pentru a obține un dispozitiv fotovoltaic eficient.

Rezultatele studiilor în care am participat au fost publicate în mai multe articole științifice cu impact. Desigur că mai e mult de lucru în această direcție – dar în știință fiecare piesă de puzzle este importantă pentru a ajunge la un tablou integru.

Cred că cel mai bine vorbesc despre rezultatele muncii mele bursele, premiile și diplomele pe care le-am avut pe parcursul anilor. Printre cele mai importante ar fi Bursa Federației Mondiale a Savanților și Bursa de cercetare “Mircea Ciuhrii” (2017), Premiul anual al Institutului de Fizică Aplicată pentru Tineri Cercetători (2017), Diploma de Recunoștință și Apreciere privind activitatea în cadrul proiectelor programului-cadru H2020 din partea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova (2018) și, cea mai recentă – Diploma de Recunoștință și Apreciere a activității în domeniul cercetării și inovării, cu prilejul Zilei Științei, din partea Guvernului Republicii Moldova (2022).

Puteți să ne povestiți despre provocările și experiența dvs. ca mamă cu o carieră în STEM?

Este destul de dificil să balansezi viața profesională cu cea personală, mai ales când ziua are doar 24 de ore – dar nu este imposibil. Eu sunt o persoană foarte activă și organizată și mai am și noroc de familia care mă încurajează mereu și mă susține în toate aspirațiile. Mai ales soțul meu, cu care am făcut cunoștință în primul an de licență, fiind și el student al aceleiași Facultăți de Fizică și Inginerie. Asta mă ajută să reușesc să-mi exercit cu succes atât rolul de mamă a unei fetițe de 4 anișori (la fel de ambițioasă și energică ca mine), de soție, cât și cel profesional. Există momente în care trebuie să dau prioritate unui anumit rol în defavoarea altuia, dar cu susținerea celor din jur reușesc să compensez la timp.

Prefer să am timpul meu personal cu regularitate. Acesta e pentru suflet. Atunci citesc, merg la sală, lucrez în grădină, încerc o rețetă culinară, învăț ceva nou. Astfel îmi reîncarc bateriile și apoi revin cu mai multă energie și dorință de a mă implica în celelalte activități.

Apoi e timpul petrecut cu fetița, familia. Acesta e despre frecventarea cercurilor de dans și alte activități sportive, plimbări prin parc, jocuri, călătorii, vizite la prieteni etc. Mă strădui să fiu cât mai implicată și un exemplu frumos pentru viitoarea femeie pe care o creștem. La noi în familie, atât eu cât și soțul, avem egalitate în ceea ce privește obligațiile de creștere și educare a fetiței. Cumva ne-am aliniat tacit în acest sens și facem o echipă bună. Așa am reușit chiar în anul în care a apărut fetița mea să scriu și să susțin teza de doctor. Ea a fost principalul meu factor motivațional, critic și mentor în acel proces. Au fost momente când am vrut să cedez – dar ambiția era prea mare ca să o fac. Atunci am înțeles că copii nu sunt o scuză în a nu reuși să te afirmi și profesional. Este nevoie doar de mai multă răbdare, voință și perseverență.

Tot cu susținerea familiei și a colegilor de muncă nu am prea făcut pauză după nașterea fetiței. Ieșeam pe o scurtă perioadă la serviciu și, astfel, am reușit să nu pun pe pauză activitățile profesionale. Și deplasările de lucru, care le am periodic în afara țării în scopuri științifice, le transform în vacanțe pentru familia mea, care mă însoțește. Astfel reușim să fim alături și să ne bucurăm împreună de locuri și experiențe noi, precum și să îmi îndeplinesc atribuțiile profesionale.

La moment, activitatea mea științifică și cea din domeniul IT implică și rolul de manager de echipă. Este un rol interesant, dar și dificil. Acesta ține mai puțin de careva abilități tehnice și mai mult îți încearcă capacitățile de comunicare, cooperare, prioritizare, inteligență emoțională, puterea de convingere, managementul timpului etc. Cred că mă descurc satisfăcător cu acest rol și tot datorită oamenilor minunați pe care îi am în echipe. Dar încă mai învăț. Încerc mereu să mă perfecționez, să îmi dezvolt abilitățile necesare.

În domeniul tehnic era destul de accentuată diferența de gen, dar în ultimul timp observ o tendință tot mai mare în estomparea acestor granițe. Totuși știința și tehnologia nu ține de careva gen, ea este pentru oameni entuziasmați, dedicați, curioși. În mare parte echipele cu care lucrez sunt formate totuși din bărbați – dar nu am observat să îmi fie afectată negativ activitatea de management sau profesională din această cauză. Totul se rezuma la atitudine!

Mă bucur că în ultimul timp o mulțime de programe încurajează fetele și femeile să aleagă o profesie tehnică, iar acestea reușesc să se afirme cu succes. Noi avem totuși un avantaj – capacitatea de multitasking care, pe mine personal, mă ajută foarte mult în toate domeniile vieții. Așa că recomand femeilor să fie curajoase în alegerea unei profesii din domeniile STEM, să aibă o mai mare încredere în forțele proprii și să nu atragă atenție la stereotipuri și dogme care nu se mai încadrează nicicum în societatea modernă.

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88