Rom

News: RENAM extinde accesul la serviciul eduroam la Universitatea de Stat din Comrat

RENAM extinde accesul la serviciul eduroam la Universitatea de Stat din Comrat

RENAM continuă extinderea serviciului eduroam pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Universitatea de Stat din Comrat (KDU) beneficiază pe deplin de serviciul eduroam, oferit de RENAM. Acum la această universitate accesul la Internet este simplu, securizat și comod atât la locul de studiu, cât și la locul de cazare a studenților.

#love2eduroam imageBlocul de studii KDU a fost conectat la serviciul eduroam în anul 2021, iar în ianuarie 2025 s-a finalizat conectarea și a căminul universității. În blocul de studii sunt instalate și configurate 19 access point-uri, iar la căminul universității – 21 de acces point-uri. Specialiștii RENAM au proiectat rețeaua pentru a obține o bună acoperire a serviciului eduroam și au efectuat lucrările de instalare pentru a avea o rețea eduroam funcțională, inclusiv montarea și setarea parametrilor echipamentelor.

eduroam (education roaming) este un serviciu de acces securizat prin Wi-Fi roaming, dezvoltat pentru comunitatea internațională de cercetare și educație. Serviciul permite studenților, cercetătorilor, profesorilor și personalului administrativ din instituțiile participante să obțină conectivitate la Internet în campus, la fel și când vizitează alte instituții participante prin simpla deschidere a laptopului, a telefonului mobil sau a unui alt dispozitiv electronic.

Dinamica accesării serviciului eduroam de către utilizatorii KDU (la alte instituții din RM sau din străinătate) este foarte pozitivă, autentificările de succes au crescut semnificativ de la 4696 în anul 2021, la 16676 în anul 2023 și până la 56307 în anul 2024.

Deoarece KDU participă la proiecte Erasmus+, profesorii universității pleacă în deplasări în țările-partenere ale proiectelor. În ultimii cinci ani, a crescut numărul studenților care participă la programe de mobilitate, în special la universități din Turcia, Uniunea Europeană, Azerbaidjan, Georgia, etc. Atât cadrele didactice, cât și studenții remarcă comoditatea utilizării serviciului eduroam în perioada deplasărilor, mai ales având în vedere că se află într-o altă țară pentru o perioadă lungă de timp.

„Anantajele serviciului eduroam s-au manifestat imediat după ce ne-am conectat la RENAM. În noiembrie 2021, am fost cu colegii în delegație în cadrul programului de mobilitate Erasmus+ la Universitatea Sivas Cumhuriyet (Turcia). În blocurile universității și căminul universitar noi am avut acces la Internet prin eduroam, ceea ce, desigur, ne-a bucurat.
KDU utilizează platforma Moodle în procesul educațional, funcționarea cărei este imposibilă fără Internet. Toți studenții noștri se pot conecta la Wi-Fi securizat de pe dispozitivele lor, primind individual un login și o parolă pentru eduroam. Noi informăm studenții despre oportunitățile disponibile și îi înregistrăm, ajutându-i să acceseze gratuit Internetul, să se conecteze la platforma noastră educațională, să participe la sondaje mobile și să execute sarcinile de pe gadgeturile lor.
Anterior am avut câteva puncte de acces la eduroam, dar cu o acoperire limitată. În prezent situația cu conectivitatea s-a îmbunătățit: există acoperire în toate blocurile, la toate etajele. Studenții și cadrele didactice care locuiesc în căminul universitar au, de asemenea, posibilitatea de a utiliza eduroam.
Suntem mulțumiți de cooperarea noastră cu RENAM. Dacă apar întrebări, colaboratorul nostru face legătură cu reprezentant RENAM și primim răspuns în mod operativ.”

Velicova Tatiana, doctor în științe pedagogice, conferențiar universitar, Universitatea de Stat din Comrat

Utilizatorii eduroam din Moldova liber pot accesa Internet și în străinătate – cu peste 10 mii de hotspot-uri eduroam în peste 100 de țări – în timp ce participă la un program de schimb internațional Erasmus+, la o conferință sau o colaborare științifică.

Aderarea noilor instituții la rețeaua eduroam contribuie la transformarea lor în locuri mai convenabile, ca utilizatorii eduroam să beneficieze de serviciu neîntrerupt, având acces la conținutul de care au nevoie, sporindu-le mobilitatea și îmbunătățindu-le accesul digital.

Extinderea infrastructurii necesare se face cu sprijinul proiectului „EU4Digital: Connecting Research and Education Communities (EaPConnect)”, finanțat de UE, iar RENAM prestează astfel de servicii instituțiilor din domeniul cercetării și educației.