Studenții încă a două universități din Moldova – Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău (UPSC) și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) – pot beneficia de serviciul eduroam, oferit de RENAM. Acum la aceste instituții accesul la Internet este simplu, securizat și comod atât la locul de studiu, cât și la locul de cazare.
Lucrările corespunzătoare de conectare a blocurilor de studii și căminelor la serviciul eduroam au fost efectuate de specialiștii RENAM în comun cu cei de la universități pe parcursul anilor 2021-2022. La UPSC au fost instalate și configurate: 48 de access point-uri, iar la AMTAP – 54 de access point-uri.
eduroam (education roaming) este un serviciu de acces securizat prin Wi-Fi roaming, dezvoltat pentru comunitatea internațională de cercetare și educație. Permite studenților, cercetătorilor, profesorilor și personalului administrativ din instituțiile participante să obțină conectivitate la Internet în campus, la fel și când vizitează alte instituții participante prin simpla deschidere a laptopului, a telefonului mobil sau a unui alt dispozitiv electronic.
„Pentru prima dată am simțit beneficiile eduroam, când am fost în delegație la Universitatea din Niš, Serbia în cadrul proiectului Erasmus+, care nu avea propria conexiune Wi-Fi. Și dacă universitatea nu dispinea de eduroam, ar fi fost foarte complicat de realizat în comun activitățile planificate. În plus, în același timp am avut de participat la o conferință în regim online. Având în vedere ca orășelul era unul studențesc, cu credențialele mele eduroam am beneficiat de acces la Internet în diferite blocuri.
În prezent, participând în parteneriate cu alte universități din străinătate bazate pe proiecte de cercetare, mai mulți studenți și profesori de la UPSC au o oportunitate de a folosi rezonabil conexiunea la Internet.
La UPSC – în centrul Clasa Viitorului și în căminele universității – serviciul eduroam asigură un acces facil al studenților și profesorilor la conținutul digital și consumul de date din Internet. Fiecare student/profesor petrece ore în șir pe Internet pentru a cerceta, a studia și a produce conținut pentru lecții sau chiar și pentru a comunica, partaja, face schimb de date cu alți utilizatori.”
Cecan Roman, Șef Direcție Tehnologii Informaționale, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău
Utilizatorii eduroam din Moldova liber pot accesa Internet și în străinătate – cu peste 10 mii de hotspot-uri eduroam în peste 100 de țări – în timp ce participă la un program de schimb internațional Erasmus+, la o conferință sau o colaborare științifică.
Prin participarea la proiectul „EU4Digital: Connecting Research and Education Communities (EaPConnect)”, finanțat de UE, RENAM continuă să extindă infrastructura necesară și să ofere astfel de servicii clienților săi.