Rom

News: Serviciul FileSender asigură expedierea fișierelor de dimensiuni mari rapid și securizat

Serviciul FileSender asigură expedierea fișierelor de dimensiuni mari rapid și securizat

Known NREN FileSender installations (April 2023)Conform hărții de implementare a serviciului FileSender actualizate în luna aprilie 2023, prezintă 35 de țări din lume în care rețelele naționale pentru cercetare și educație (National Research and Education Networks – NRENs) oferă serviciul FileSender comunităților lor naționale de cercetare și educație.

La nivel regional, serviciul FileSender este implementat de GÉANT în Europa, de RedCLARA în America Latină și de UbuntuNet Alliance în Africa de Sud și de Est. La nivel instituțional sunt cunoscute instalațiile serviciului FileSender la universitățile din Austria, Cipru, Grecia, Japonia și Spania.

FileSender este un software cu sursă deschisă care oferă serviciul de transfer ușor și securizat al fișierelor mari printr-un intermediar de încredere, adesea NREN. Expeditorii autentificați au control deplin asupra procesului, identificând cine primește fișierele, cine are acces la ele și pentru cât timp – așa cum și trebuie să fie. Având confidențialitatea, securitatea datelor și suveranitatea digitală pe agenda atât a organizațiilor, cât și a persoanelor, aplicația web cu sursă deschisă FileSender oferă o modalitate securizată, de încredere și transparentă de partajare a fișierelor de dimensiuni mari.

În Republica Moldova serviciul FileSender este implementat de RENAM, fiind destinat instituțiilor de cercetare și educație. Accesul la FileSender se efectuează conform modelului federativ de autentificare a utilizatorilor. RENAM oferă tuturor instituțiilor de cercetare și educație din Moldova asistența necesară în implementarea accesului federativ la servicii și includerea în federația de identitate LEAF (MoLdovan ResEarch and EducAtion Identity Federation).

Pentru mai multe detalii vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail filesender@renam.md.