Rom

News: RENAM extinde aria serviciului eduroam în Moldova: acum și la Taraclia

RENAM extinde aria serviciului eduroam în Moldova: acum și la Taraclia

RENAM continuă extinderea serviciului eduroam pe întreg teritoriul țării. În prezent și Universitatea de Stat „Grigore Țamblac” din Taraclia beneficiază de serviciul eduroam. În spațiile universității accesul la Internet a devenit simplu, securizat și comod atât la locul de studiu, cât și la locul de cazare a studenților.

#love2eduroam imageLucrările corespunzătoare de conectare la serviciul eduroam au fost efectuate în februarie-martie 2023. În blocul de studii au fost instalate și configurate 10 access point-uri, iar la căminul universității – 12 de acces point-uri.

Specialiștii RENAM au proiectat rețeaua, luând în calcul specificul construcției blocului de studii și a căminului pentru a obține o bună acoperire a serviciului eduroam în ambele locații și pentru toate aulele de studii. În continuare ei au participat, împreună cu specialiștii de la universitate, la efectuarea lucrărilor de instalare a rețelei, oferind tot suportul necesar pentru a avea o rețea eduroam funcțională, inclusiv coordonarea lucrărilor de montare și setare a parametrilor echipamentelor.

eduroam (education roaming) este un serviciu de acces securizat prin Wi-Fi roaming, dezvoltat pentru comunitatea internațională de cercetare și educație. Permite studenților, cercetătorilor, profesorilor și personalului administrativ din instituțiile participante să obțină conectivitate la Internet în campus, la fel și când vizitează alte instituții participante prin simpla deschidere a laptopului, a telefonului mobil sau a unui alt dispozitiv electronic.

„Acum, profesorii noștri, deplasându-se la universitățile din Moldova și cele din străinătate, folosesc serviciul eduroam. Este foarte comod, nu mai este necesar să caute o conexiune la internet atunci când vizitează diferite universități în țară, cât și peste hotare. De asemenea, începând cu acest an, universitatea noastră participă la programul Erasmus+. Cadrele didactice care au fost în delegație în străinătate în cadrul acestui program, au utilizat eduroam. Apreciem înalt suportul oferit de RENAM, specialiștii căruia s-au prezentat foarte binevoitori, soluționând problemele care apar rapid și eficient.”
Miculischii Andrei, Șef Departament Tehnologii Informaționale, Universitatea de Stat „Grigore Țamblac” din Taraclia

Utilizatorii eduroam din Moldova liber pot accesa Internet și în străinătate – cu peste 10 mii de hotspot-uri eduroam în peste 100 de țări – în timp ce participă la un program de schimb internațional Erasmus+, la o conferință sau o colaborare științifică.

Aderarea noilor instituții la rețeaua eduroam contribuie la transformarea lor în locuri mai convenabile, ca utilizatorii eduroam să beneficieze de serviciu neîntrerupt, având acces la conținutul de care au nevoie, sporindu-le mobilitatea și îmbunătățindu-le accesul digital.

Extinderea infrastructurii necesare se face cu sprijinul proiectului „EU4Digital: Connecting Research and Education Communities (EaPConnect)”, finanțat de UE, iar RENAM oferă astfel de servicii instituțiilor din domeniul cercetării și educației.